söndag 6 juli 2014

Allergifri karamellfärg

Det går att klara sig ganska länge med grön, gul och blå karamellfärg från närmsta livsmedelsbutik. (Hushållsfärg eller livsmedelsfärg heter det väl numer). Röd använder jag inte eftersom den innehåller det välkänt allergena ämnet karmosin (karminrött, E120). Dessutom blir det ju inte rött utan cerise!

Börjar man se sig om efter alternativ är det Wilton som som används mest. Det kan vara smidigt att använda det märket om man vill kunna följa instruktioner och recept exakt. Pastafärg är mycket koncentrerat så det inte påverkar konsistensen av det som ska färgas. tex sockerpasta, mandelmassa, grädde, smörkräm, glasyr mm. Man kan blanda till valfri nyans och även blanda dem.

Röd Wilton glasyrfärg/pastafärg


Börja gärna med ett set med flera kulörer. Jag köpte mitt på eBay. Ryck inte av hela förseglingen utan gör ett hål och eventuellt ett lufthål. Börja med att ta en liten mängd med tandpetare. Tänk på att inte färga in för lite glasyr, mandelmassa eller sockerpasta eftersom det är snudd på omöjligt att få exakt samma kulör igen. Dessutom är det enklare att klä, tex en tårta, om man har rejält tilltaget material.


Innehåll i Wilton Icing Colors (glasyrfärg/pastafärg):
Vatten, majssirap, frukosmajssirap, glycerin, socker, sorbitol, modifierad majsstärkelse, E129, E102, E133, E127, E110, E132, agar gum, carrageenan, natrium bensoat, kalium sorbet, salt, citronsyra
Läs alltid på förpackningen!

För dem som undviker engelska summerar jag även instruktionerna på paketet:

  • Färgen djupnar med tiden
  • För svart och brun kulör bör man börja med chokladglasyr för att minska behovet av färg
  • Förvara noggrant förslutet på en kall och mörk plats
  • Kan spädas om färgen torkar, de rekommenderar Wilton Glycerin



2 kommentarer:

  1. E127 är förbjudet inom EU och finns tyvärr i Wilton färger, fick jag nyss veta!

    SvaraRadera
  2. Red #3 är förvisso det samma som E127 men det är inte förbjudet i EU och var det inte förbjudet innan vi gick med i EU. Det tycks finnas en varning att det kan vara cancerframkallande, men det tycks det mesta kunna vara enligt min mening. (E128 är förbjudet dock).

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar om du gillade inlägget. Det gör det roligare att fortsätta lägga upp dem.