onsdag 30 juli 2014

Chips och popcorn


I sociala sammanhang förekommer ofta chips och popcorn. Eftersom mjölkallergi är ganska vanligt förekommande anser jag det självklart att enbart servera mjölkfria sorter i sammanhang där barn springer runt med chips och popcorn tex på disco och fester. Annars kommer de barn som tål mjölk att sätta det med sina små händer i hela lokalen. 

Hemma-poppade popcorn i matolja eller ICAs micropop är mjölkfria alternativ. 

Jag tycker att OLW är det självklara och säkraste valet för allergiker. Sorter som funkar är:
Grillchips
Dill- och gräslökschips
Lättsaltade
Popcorn (alla sorter, även dem med smörsmak)


OLWs chips fett är enbart solrosolja och det finns inga (tillsatta) härdade fetter eller transfetter. De har flera sorter som enligt hemsidan är mjölk-, soja- och glutenfria. Maltodextrinet är inte utvunnet ur vete och även känsliga allergiker brukar tåla dem. För oss som har barn som är lite underviktiga är chips ett bra alternativ att ha med som mellanmål eller tillskott till måltider som annars blir torftiga när man undviker tillbehör som tex bröd. 

Pringels chips klarar inte de nya (sedan 2009) reglerna för glutenfritt och kan på inget sätt sägas vara naturligt glutenfria. Det är dessutom en mycket mer processad produkt än vanliga chips och innehåller odefinierade vegetabiliska fetter (i alla fall 2014 ut, för sedan träder en regeländring i kraft).

Estrella har färre sorter sorters chips som funkar än OLW. Estrella chips är enligt hemsidan glutenfria och sojafria men inte mjölkfria. Gissar att det sistnämnda handlar om kontamination/spår av för det finns chips utan mjölk i innehållsförteckningen. 

Både OLW och Estrella har bra och informativa hemsidor. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar om du gillade inlägget. Det gör det roligare att fortsätta lägga upp dem.