torsdag 2 oktober 2014

Allergen på hamburgerställen

Det är enklast att äta på hamburger-snabbmatställen. De har bättre koll på vad som är i maten och ska ha rutiner för hanteringen. Vi äter hamburgerkött (utan bröd), pommes, läsk och morötter, äpplen eller ananas. Jag vet många med känsliga barn som reagerar efter besök trots att produkterna inte innehåller något de inte tål enligt innehållsförteckningen. Gissningsvis är det för att de inte kan hålla maten helt åtskild. Jag säger alltid att vi beställer pga allergier och hoppas att de för vidare det till köket för att de ska vara så noggranna som möjligt. 

Ketchup
Ketchup är ett stort problem på alla hamburger-snabbställen. Bästa lösningen är nog att ha en liten flaska egen ketchup i bilen. (Men vi glömmer att ta med den in!). Tex Heinz är ett bra märke för allergiker. Vi köper även Felix ekologiska av och till. 

Ketchupen hamburgerställena har framme och den som serveras i miniförpackning är ofta olika. Detta gäller även om båda är av samma märke. Så kolla gärna båda och ta den som passar bäst. 

McDonalds miniförpackning innehåller för närvarande (2014) fruktosglukossirap, men är utan soja, mjölk och gluten. Deras ketchup som står framme innehåller "fullständigt raffinerad sojaolja" vilket, om man måste välja, nog är mer renat än fruksoglukossirapen i den anda. 

Hamburgerbröd
Vi har inte hittat något ställe som har glutenfritt bröd utan guar mfl (baljväxtbaserade förtjockningsmedel). McDonalds glutenfria bröd är utan vetestärkelse men med guarkärnmjöl. Det vanliga mjölet innehåller givetvis vetemjöl men är fritt från mjölk, ägg och soja. 

Det borde gå att ta med eget bröd tex Bezglutens hamburgerbröd. Det ska helst värmas så då får man be om hjälp eller micra om de har en micro för bebisarna. Fördelen med Bezgluten är att det är vakuumförpackat så att man alltid kan ha det med. Annars använder vi ofta Garbos Quinoabröd till hamburgare men då måste man ha framförhållning eftersom det förvaras i frysen. 

Pommes frites
På Burger King och McDonalds friterar de pommesen i oljebad för sig självt. Det ska alltså inte, teoretisk sett i alla fall, finnas mjölk och vete i fritösoljan från andra produkter. 

På Max är det olika från restaurang till restaurang, så man måste kolla på varje ställe om de samfriterar eller inte. Med samfritering menas att de har nuggets, ostbollar odyl i samma oljebad/fritös.  Detta att det är olika från olika Maxrestauranger är orsaken till att man ser olika (des-)information om Max på olika ställen. Max nya (2014) Crispy Fries, dvs pommes, kan vara kontaminerade med gluten från fabrik och känsliga personer ska undvika dem. 

Kött
Burger King och McDonalds kött är 100% nötkött från Europa. McDonalds tillsätter salt och peppar. Köttbitarna är alltså fria från mjölk, ägg och gluten. I alla fall om inte kontamination sker.

På Max måste man särskilt be om ägg- och mjölkfritt kött. Fördelen är att de samma storlek även till barnmenyerna, dvs att man får mer. Nackdelen att, i alla fall jag, tycker att det är ganska äckligt vilket beror på att köttet mickras! Gissar att de värmer i micro i stället för att steka det. På Max får barnen inte heller morötter eller äpplen. Fördel för Max är att det är svenskt kött. 


"Tryggare mat"
McDonalds är godkända av Astma- och allergiförbundet med beteckningen Tryggare mat och ska ha rutiner för att laga mat åt allergiker. Enligt sina rutiner ska de även dokumentera allergikernas önskemål. Så glöm inte att berättanda vad ni undviker fast om ni vet precis vad ni kan köpa. Även om det är lite si och så med kunskapen i praktiken så har de den i särklass tydligaste och bästa hemsidan för allergiker. Dessutom är McDonalds lätta att hitta lite varstans och därför får de följande tillägg:

McDonalds Äggröra och Bacon? 
Låter ju bra men de använder Bregott (mjölkprotein och laktos) och baconet innehåller glukossirap. Glukossirapen är dock mycket långt ned på listan efter förtjockningemedeln. 

McDonalds Fruktsallad!
Innehåller enbart frukter och ingen "socker"-lag. Funkar för allergiker som tål ingående frukter, där det mest allergena är äpple. 

McDonalds Hash Brown!
Är potatisbaserat och glutenfri men innehåller dextros. De som är verkligt känsliga kan regera på dextros som kan vara utvunnet ur vete. 

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera

Lämna gärna en kommentar om du gillade inlägget. Det gör det roligare att fortsätta lägga upp dem.