torsdag 26 juni 2014

Lösningsmedel i bordsmargarin, eller inte?

Nu går drevet på bordsmargarinerna igen och, ja, det är allvarligt och märkligt att sådana finns även i Bregott. Den verkliga överraskningen kommer dock nedan. Men hur många har egentligen kollat upp vad det handlar om, är det spår eller mängder det handlar om, och är det som skrivs ens sanningen eller är den vriden? Vad ska vi som inte kan använda smör pga allergi ta oss till nu?

För det första, ta gärna en titt på källan. Tabellen ska tolkas som att alla poster med ett < har så låga halter att det inte är mätbart. Ämnet kan alltså finnas men kan inte detekteras. Det är då även långt under gränsvärdet och, enligt Livsmedelsverket, ofarligt.

Man lägger genast märke till att flera bordsmargarinerna endast innehåller ett lösningsmedel och då långt under gränsvärdet. Detta gäller tex Lätta, Carlshamns, Bregott mindre , Bregott Ekologiskt och Lätt och Lagom Original. Men inte smör! Arlas och Valios smör innehåller två lösningsmedel vardera (se sid 2, lätt att missa).

Till min enorma lättnad är Carshamns mjölkfritt margarin ett utav det bästa. Eftersom vi inte har något annat val är det goda nyheter. Så vi kommer med gott samvete att fortsätta med Carlshamns. Och konstaterar att de som använt den här skandalen för att promota smör inte hade läst på!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar om du gillade inlägget. Det gör det roligare att fortsätta lägga upp dem.