onsdag 30 juli 2014

Supermarket på Lalandia

Supermarket på Lalandia är en stor och välfungerande affär. Vi hittade lite nya och gamla produkter utan vete, glukossirap, havre, mjölk, soja och guar mfl. Entrén till affären är svår att hitta bakom en liten shop för turistprylar i restaurangområdet, nära huvudentrén. De har en halv glutenfri hylla, men se upp för precis bredvid står det mixer med vetemjöl i.

Vi hittade Schärs panini. Vi använder dem som frukost, mellanmål, korvbröd och hamburgerbröd. Så det var en smidig lösning. De är dessutom godare en Bezglutens hamburgerbröd och bättre storlek till barnhamburgare också.


Bredvid den glutenfria hyllan fanns det maränger. I Danmark verkar maränger faktiskt var gjorda av ägg (till skillnad från Sverige där skummjölkspulver är det vanligaste i köpe-maränger). En av sorterna Fuglereder/Fågelreden från Herning Bisquit var även utan glukossirap så den köpte vi. Paketet är märkt mjölk- och glutenfritt. Barnen åt dem som kakor medan vi väntade på det gratis tåget inom Lalandiaområdet.

Herning Bisquit Fuglereder: Socker, äggvitor, citronsyra, vaniljarom.

Nära läsken finns Sun Lolly-glassar i flera smaker. Man köper dem i tio-pack (fast det var åtta i Danmark eller nytt för i år?) och fryser in själv, vilket är väldigt bra för allergiker på resa. I Danmark är paketen något annorlunda (text på danska i stället för på engelska), men ändå lätta att känna igen. Några smaker innehåller baljväxtbaserade förtjockningsmedel (tex guarkärnmjöl) men vindruva, cola, hallon och svart vinbär funkar. I Danmark såg jag även smaken "karamell med mint" för första gången. Barnen gillade inte den, men det gjorde jag och maken.

Sun lolly Grape/Vindruva: Vatten, socker, vindruvsjuice,
citronsyra, pektin, askorbinsyra, arom.

Den glass som säljs i styckesdiskarna är GB, vilken danskarna verket tro heter Frisco :) . Hittar ingen glass, i vare sig Sverige eller Danmark, som funkar.

Om man vill variera sig vad det gäller läsk så hittade jag Rubicon i smakerna mango, guava och granatäpple. Har bara sett dem som juice i Sverige. De är lite speciella i smaken, men alla sorter uppskattades av någon.

Rubicon Mango: Kolsyrat vatten, socker, mangopuré, äpplesyra,
aromer, E211, färg; beta karoten.

Vi hade glömt ta med bredbart margarin så jag fick leta länge. Det var verkligen svårt att hitta och det fanns inget alternativ märkt mjölkfritt. Tillslut blev det ett paket Lätt/Let Becel. Observera att Becel Gold innehåller mjölk. Barnen gillade inte att det var en ny, för dem okänd smak på margarinet, så det ät bättre att komma ihåg att ta med sitt vanliga!
Lätt/Let Becel: Vatten solrosolja, linfröolja, rapsolja, vegetabiliskt fett, modifierad stärkelse,
salt, kaliumklorid, emulgator (soroslecitin, mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror,
kaliumsorbat, citronsyra, arom, A- och D-vitaminer.
Jag kollade enbart de röda korvarna och de innehöll alla soja, med undantag av en sort som innehöll vetefiber. Så räkna inte med att korv är en produkt som är lätt att hitta. Som tur är finns det en kyldiskar med rent kött längre bort. Även om jag personligen inte tyckte att det kändes helt hundra att köpa "dansk svine nacke". Det såg ut som karré och smakade bra.

Bland godiset fanns ett flertal udda sorter som det är väl värt att kolla igenom. Hårda eller flytande sorter är oftare utan glukossirap än mjuk godis.

Vi provade ingen restaurang på Lalandia-området och pasta hade vi med oss så jag glömde att titta efter.

Tips
Allergiker bör resa med sax! Schärs förpackningar och Sun lolly-glassarna är snudd på omöjliga att öppna utan redskap.
Rubicons juice Passionsfrukt köper vi som alternativ till appelsinjuice.

Varning
Läsa alltid innehållet på aktuell förpackning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar om du gillade inlägget. Det gör det roligare att fortsätta lägga upp dem.