måndag 4 augusti 2014

Sockerpasta (sugarpaste)

Sockerpasta är ett bra alternativ till att använda mandelmassa på eller som dekoration till bakverk. Sockerpasta är lätt att hantera, kavla och täcka tårtor med. För den som inte tål mandel är det ett perfekt alternativ till marsipan/mandelmassa.

Jag har inte hittat någon färdig sockerpasta utan glukossirap. Jag har i och för sig inte letat jättemycket heller eftersom det är enkelt att göra själv. Det har flera veckor lång hållbarhet och är enkelt att ha hemma. Sockerpasta är vitare än mandelmassa vilket kan vara önskvärt ibland, tex till blommor eller dekorationer som ögon.  För att mina barn ska gilla den krävs ganska mycket av någon arom, tex Panduros tutti frutti eller vanilj.

Ingredienser
1 msk gelatinpulver
4 msk kallt vatten
1,5 dl vit baksirap
1 msk smaklös olja, tex kokosfett eller rapsolja
ca 14-15 dl florsocker (se till att ha tre eller iaf drygt två paket hemma)
Smak, tex vanillinsocker eller Panduroessens
Färg efter behov

Blanda vatten och gelatin i en kastrull och låt svälla i några minuter. Värm sedan försiktigt. Tillsätt kokosfett eller olja. Tillsätt vit sirap och ev essens.

Sikta florsockret och ev. vanillinsocker över. Rör om noggrant. 

Låt svalna och knåda sedan. Dela gärna i flera delar och tillsätt färger nu. Annars kan man tillsätta det senare också.

Paketera väl i flera lager plastfolie eller plastpåsar och gärna i burk med lock. Sockerpastan håller i flera veckor och förvaras i rumstemperatur. 


Kärt barn har många namn
Sockerpasta, Sockermassa, Fondant (USA), Sugar Dough och SP är samma sak.

Flowerpaste, Gum paste (USA), Sugar florist paste och FP är samma sak.
Går att kavla tunnare för att forma blommor och andra dekorationer. För oss som inte är experter går det bra att använda hemgjord sockerpasta och anpassa motivet istället. Eftersom sockerpasta torkar och stelnar är det i vilket fall bättre än marsipan till vissa dekorationer.

Varningar
Köpevarianterna verkar innehålla glukossirap och några sorter även baljväxtbaserade förtjockningsmedel, E410-414.

Tips
Det brukar anges att sockerpasta inte kan färgas med karamellfärg eftersom den späder ut sockerpastan. Med sockerpasta, som man gör själv, stämmer givetvis inte det eftersom det bara är att ta mer florsocker.

Välj vanillinsocker utan någon äkta vanilj i så blir slutresultatet vitt utan bruna prickar i.

När man väljer olja är det bra att inte ta någon lyxig kallpressad variant eftersom de ofta har mer smak.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar om du gillade inlägget. Det gör det roligare att fortsätta lägga upp dem.